Followers

Eh..Eh..Thank You singgah, Nak stalk silakan, Follow sekali okay :)

Sunday, January 12, 2014

Tips Mengelak Dari terlajak Tidur

Assalamualaikum..



Aku ingat hari ni nak kongsi sikit tips untuk korang yang selalu tertidur lama. Bukan sengaja nak bangun lewat, tapi tak terbangun. Sedar2 dah 12 tengahari. Subuh pon hanyut tak tau mane. Selalunya, golongan yang terbangun lambat ni adalah dikalangan students. Tak kira lah dia student matrik ke, uni ke, sek menengah ke. Semua ada masalah bangun lambat tambah lagi waktu exam nak dekat. Punya la lambat tido.

Aku pun alami benda yang sama. Tapi, lepas amalkan tips ni. Alhamdulillah, everthings will be alrighttt...ohh yeahh..


  • First, ambik wudhuk dulu sebelum tido. Biar setan tak berani nak dekat. Kalau dah pemalas sangat basuh kaki tu biar tak mengigau benda mengarut. Lepastu, mimpi tu panjang sampai habis cerita baru korang bangun. Make sure basuh kaki ok reader.
  • Tanam azam dalam diri dulu sebelum tido. Azam apa? Azam bangun tido awal pagi esok lah..Pasang niat 'Aku nak bangun pukul.....kerana Allah S.W.T
  • Jangan berdendam lagi satu. Masa nak tido tu maafkan semua orang sekeliling kita. Mana tahu tu last night kita tido. heheheeee..
  • Jangan makan chicken chop! Mesti korang nak tau kan apsal chicken chop? Just kidding guys, jangan makan benda berat maknanya. Bak kata pepatah, kenyang perut suka hati. Sebab korang seronok sangat, tak pasal2 bangun tido lena sangat. Dah terlajak. Minum Milo or Horlick pun dah cukup mengenyangkan.
  • Jangan pasang niat je usaha tak ada. Set alarm kalau tido. Make sure bangun la. Jangan jadi macam roomate aku, alaram set bukan main banyak, sampai 4 alarm. Bangunnya tak. Ringtone die pulak bak kata Matluthfi Creeping Annoying punya alarm. Dia cuma sedar lepas manusia yang kejutkan.
  • Last step kalau korang liat jugak nak bangun awal. Mintak tolong parents, nenek, atok, gelfren, boypren kejutkan. Sebab kita ni lebih alert dengan ringtone call dari alarm. Betul tak? (akulah, korang xtaulah..)
Okey, selesai sudah beberapa bundle tips untuk korang. Buat okey. Selamat petang  sume dan selamat beramal! :)






 photo 53577D6753C548B17E09CDB9DA2A4A9C.png

No comments:

Post a Comment