Followers

Eh..Eh..Thank You singgah, Nak stalk silakan, Follow sekali okay :)

Tuesday, August 15, 2017

Praktikal di Matrix Concepts Seremban

Welcome back dearself! Fuhhh lama betul tak update blog. 2, 3 tahun ada? Motif aku tulis blog ni sebab aku nak share momen praktikal yang aku harung lebih kurang 5 bulan memandangkan aku tengah menganggur skarang. Kejap je dah habis 4 tahun degree, Alhamdulillah! I’m so bless. Let’s start.

First, cari tempat praktikal memang boleh migraine kepala. Kau bayangkan 3 minggu nak habis study, aku still tak jumpa tempat praktikal. Aku kalau boleh nak company besar, so then aku senang nak dapat kerja sebab background company tempat praktikal yang dah tip top. Setiap kali bangun tidur mesti aku macam resah semacam sebab tempat intern tak dapat lagi. So, aku decided untuk bangun dan terus buka laptop. Takdenya nak main-main henfon bagai. Serius sikit! Cari punya cari aku jumpa satu developer company Matrix Concepts Holdings Berhad kat Seremban. Wow! Besar company ni. Aku pun terus cari email HR, bingo! Jumpa pun. Aku pun email. Lepastu aku siap-siap mandi semua sebab ada kelas pukul 2 petang.

Dalam pukul 5 camtu, ada nombor tak dikenali call aku. So, aku tak fikir apa aku angkatlah. Sekali dia Tanya nama semua and bagitahu dia call dari Matrix Concept. Aku rasa nak sujud syukur kot masa tu. Elok-elok dekat kafe nak beli makanan, terus kenyang. Dia offer intern kat Matrix at Sales Admin Department. Aku pun tanpa fikir panjang, aku accept! Settle! Sebab company ni besar, so dia minta masuk awal. Awal dia tu seminggu lepas aku final terus lapor diri. Supposedly, intern 4 bulan je, so aku advanced sebulan. Why not! 1 month advanced of experience.

First day aku intern, nasib baik aku tak pakai baju kurung, kena pulun belajar kaw kaw kot hari first tu. Turun naik hantar dokumen, ambik dokumen, bawak dokumen pegi hantar sign kat director, filing bagai. Cari dokumen untuk manager lagi. Load of tasks! Admin punya job scope memang gila and kalau kau dapat epartment bahagian, make sure kau boleh buat 2, 3 kerja dalam 1 masa. Macam tu la aku, tak sempat cari dokumen yang manager nak, dah orang lain panggil suruh buat itu ini. Aku rasa macam kena guna-guna pun ada kat sana. But it’s okay, kalau korang boleh pernah intern, aku bagitahu siap. Ni la kerja budak-budak praktikal, tolong semua orang dalam department kau. Matrix memang 80% Chinese, 19% Malay and 1% Indian, nasib baik dalam department aku tu ada 3 orang Malay, so boleh coop la dengan diorang. Kalau yang Chinese aku lambat sikit nak rapat dengan diorang sebab diorang macam sombong, kerek sikit. That’s okay! Kau buat je kerja kau Ika, don’t bother the others.

Admin Crew (Masa ni dah rapat dahh)

Nah, close up sikit

Actually, aku jenis suka challenge diri aku sendiri and aku suka suasana sibuk, and kalau boleh aku tak nak tengok jam pun. Pejam celik dah pukul 6. How nice kan kalau cenggitu! Dari kau duduk saja tak buat apa-apa. Banyak benda aku belajar kat Matrix, selain pengalaman memori pun kena datang seiring. Apa guna kalau kau bangun tiap pagi nak pegi kerja, tapi kau tak happy. So, aku akan try buat baik dengan semua orang dalam company tu supaya aku boleh coop dengan surrounding company tu, tak nak la kalau lalu sebelah tu buat bodoh. Kalau boleh bila terselisih tu, tegur and gurau. Itu yang aku nak. It’s happen after 2 months I did my training there. Dalam tempoh 2 bulan tu aku dah close dengan semua orang dalam department tu. Sebulan sebelum aku habis intern, dengar cerita ada sorang staff nak quit. So sad, sebab dia banyak jugak bagi aku kerja, aku suka buat kerja dia sebab dia suruh key in house reservation and house registration. Kadang-kadang sampai 50 customers aku kena key in, gila happy aku buat kerja tu sebab dia makan masa yang lama. So, bila tengok jam, kejap je masa dah berlalu.

hello!The closest one, ada lagi sorang tapi takde gambar

Dia ni antara staff yang aku suka kacau kat sana, HAHAHAA

Bahagian Admin ni memang menyeluruh experience yang aku dapat. Aku ni dari zero tak tahu apa-apa pasal proses pembelian rumah, sekarang ni knowledge aku dah separuh penuh dah. Hebat betul impak dia. Tapi kena rajin tanyala, kalau ada officer suruh aku buat apa-apa, aku akan tanya kenapa kena buat benda ni, benda ni untuk apa. Banyakla soalan aku, HAHAHAAAA. Yelah, nak tulis dalam report kot, kena la tanya. Honestly, aku punya manager super garang, aku memang tak nak duduk diam kalau boleh takut dia marah sebab tak buat apa-apa kerja. Bila aku takde kerja, aku akan pegi meja akak sorang ni and mintak kerja kat dia. Kadang-kadang staff kat situ sampai takde kerja sebab aku ambik kerja diorang. HUHUHUHUHUUU aku filing kurang sikit sebab aku malas buat filing. Tahu apa paling aku suka? Aku suka attend customers yang nak ambik Sales and Purhase Agreement (S&P) or refund cheque sebab aku suka cakap, aku suka explain. Diorang tak mintak explaination pun aku tetap nak explain. Bagi diorang faham siap-siap. Kalau bernasib baik dapat customer yang HELOK aku lagi suka lama-lama attend dia. HAHAHAHAAA, biasalah darah muda.

Club House Sendayan, tak sempat nak swimming :(

Lepas 5 bulan menghampiri, aku ada juga tanya kalau –kalau ada vacancy untuk bahagian Admin, sadly no vacancy L semua staff kat situ Nampak aku punya potential, kerja aku macam mana. Kat situlah aku tahu kekuatan and kelemahan aku. Apa yang aku tahu, strength aku adalah aku ni fast learner, apa yang diorang ajar cepat je masuk dalam kepala. Aku pun takde masalah nak buat banyak kerja dalam satu masa. Kesibukan kat Matrix jugalah yang buat aku untuk buat kerja cepat dan cekap. Tapi, tu lah tak ada  rezeki, takpelah mungkin ada tempat lain yang lagi baik untuk kau.

Last but not least, payung sikit. aku suka selfie sebelum masuk kerja, muka fresh la katakan

OMAK KAU TERKOJUT! HAHAHAHAA. THANKS GUYS BACA

So, kalau ada sesiapa yang dapat intern di Matrix soon I wanna wish best of luck! Do your best. Kerja company cina ni lain sikit, Chinese punya first impression adalah mind set diorang untuk kau sampai kau habis intern. Unless, kau baik dengan diorang and willing to learn. Don’t say NO when they ask you to do something because internship is the platform where you can learn more and gain more. Siapa yang sedang mencari tempat intern, aku syorkan apply company besar and kalau boleh apply private company. Exposure private dengan government company sangat jauh berbeza. Mostly government tak bagi kau buat banyak kerja, tapi private kau akan dapat pendedahan yang lagi luas. Tu je dari akak senior, bye!






 photo 53577D6753C548B17E09CDB9DA2A4A9C.png

2 comments:

Saitama said...

boleh share xemail address masa nk apply internship kt matrix concept tu...huhuhu

Syahira Mustazzar said...

Berapa ye elaun dia bagi?

Post a Comment